A new vision of quality cost management and its influence on the profitability of wineries in the wine sector, year 2022.
DOI:
https://doi.org/10.17162/riva.v10i1.1972Keywords:
Quality cost estimation, Profitability, Wine industryAbstract
The objective of this research was to determine the influence of quality cost management on the profitability of wineries in the wine sector during 2022. This proposal arises from the need to provide a new vision and an advance in the development of digital processes for the wine sector. The research had both a descriptive and explanatory scope with a non-experimental research design. The population was delimited by wineries belonging to the district of Surco in view of the fact that this district has the largest number of wineries in the country. Surco represents 44.7% of the total number of wineries in Lima out of a sample of 154 according to Diario Gestión (Ochoa, 2017). Likewise, the criterion for the selection of the sample was by convenience, 4 of them were chosen of which 2 are among the most representative at the level of participation in that district. As the main data collection instrument, the interview technique was used, which consisted of 20 questions oriented to the development of our study variables. Finally, it was concluded that there is a negative influence on the profitability of companies that do not apply quality costs. In addition, it is emphasized that informality is an important factor to be taken into account as it hinders the development of wineries, therefore, the proper management of quality costs would allow to organize and systematize the processes carried out within the wine sector.
Downloads
References
Andrade Pinelo, Antonio Miguel (Marzo, 2012). Análisis de los ratios de rentabilidad. Contadores & Empresas, 177. https://repositorioacademico.upc.edu.pe/bitstream/handle/10757/609170/Art%C3%ADc?sequence=1
Climent Serrano, S. (2005). ¿Cómo medir y calcular los costes de calidad en la empresa ?. Partida doble, 170(1) 32-47. http://pdfs.wke.es/5/3/6/3/pd0000015363.pdf
De la Caridad Leyva-Domínguez, D. (2014). Metodología para el diseño e implementación de un sistema de gestión de costos de calidad en empresas de transporte. Ciencias Holguín, 20(2), 1-13.
Espejo Rivadeneira, E. (2018). Plan de negocio para el lanzamiento al mercado de una marca de pisco artesanal premium y standard producido en el Valle de Ica. [Tesis presentada en satisfacción parcial de los requerimientos para optar el grado de Maestro en Administración]. Repositorio académico ESAN. https://repositorio.esan.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12640/1410/2018_MATP_16-1_17_T.pdf?sequence=1&isAllowed=y
García Tito, C. Martínez Huamaní, A. (2020). Gestión de costos de calidad y su impacto en la rentabilidad de las empresas de la industria del pisco de los distritos de Ica y los Aquijes, provincia de Ica, año 2020. [Tesis para optar el título profesional de Contador Público]. Repositorio académico UPC.https://repositorioacademico.upc.edu.pe/bitstream/handle/10757/661399/Garc%c3%ada_TC.pdf?sequence=3&isAllowed=y
Gómez Alfonso, Elizabeth. (2012). Cálculo de los costos de calidad en la Universidad Carlos Rafael Rodríguez de Cienfuegos. Visión de futuro, 17(2) http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1668-87082013000200004&lng=es&tlng=es.
Gutierrez Janampa, J., & Tapia Reyes, J. (2016). Liquidez y rentabilidad. Una revisión conceptual y sus dimensiones. Revista Científica Valor Contable, 3(1) 9-30. https://doi.org/10.17162/rivc.v3i1.1229
https://www.redalyc.org/pdf/1815/181531232003.pdf
Miñarro Quiñonero, D., & García Pérez de Lema, D. (2003). Gestión de los costes de calidad y rendimiento de las pequeñas y medianas empresas. Revista iberoamericana de contabilidad de gestión, 1(2) 75-99. http://www.observatorio-iberoamericano.org/RICG/N%C2%BA_2/Diego%20Mi%C3%B1arro%20Qui%C3%B1onero%20y%20Domingo%20Garc%C3%ADa%20P%C3%A9rez%20de%20Lema.pdf
Ochoa, V. (28 de diciembre del 2017). Surco concentra el mayor número de bodegas en distritos de Lima top. Gestión. https://gestion.pe/economia/surco-concentra-mayor-numero-bodegas-distritos-lima-top-223722-noticia/
Real Academia Española & Asociación de Academias de la Lengua Española. (2010). Ortografía de la lengua española. https://dle.rae.es/calidad
Redacción RPP (2016). Solo el 1% de empresas en Perú cuenta con sistemas de gestión de calidad. RPP. https://rpp.pe/campanas/branded-content/solo-el-1-de-empresas-en-peru-cuenta-con-sistemas-de-gestion-de-calidad-noticia-977089
Rodriguez Hernández, E., Romero Basurto, J. (2015). Desarrollo de una cultura de calidad. Perspectivas docentes, 57(1). 47-50. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6349235
Sánchez, A. (enero-marzo, 1994). La rentabilidad económica y financiera y de la gran empresa española. Análisis de los factores determinantes. Revista española de financiación y contabilidad, 24 (78), 159-179. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/44122.pdf
V. Alturria, L., R. Antoniolli, E., M. Ceresa., A., E. Solsona, J. & Winter, P. (2008). Elaboración del vino: defectos en el proceso que originan costos de no calidad. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, 1(40) 1-16. https://www.redalyc.org/pdf/3828/382837642011.pdf
Vivanco, R. (2018). La industria vitivinícola en el Perú, problemática, alternativas. Lima, Perú : Escuela Profesional de Industria Alimentaria y Nutrición. https://repositorio.une.edu.pe/bitstream/handle/20.500.14039/3445/MONOGRAF%C3%8DA%20-%20VIVANCO%20TINCO.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Política propuesta para revistas de acceso abierto
Los autores/as que publiquen en esta revista aceptan las siguientes condiciones:
- Los autores/as conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación, con el trabajo registrado con la licencia de atribución de Creative Commons, que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autoría del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
- Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as a publicar su trabajo en Internet (por ejemplo en páginas institucionales o personales) antes y durante el proceso de revisión y publicación, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión del trabajo publicado (vea The Effect of Open Access)